10 Σεπτεμβρίου 2015

Γλυκαιμικός δείκτης: Ορισμός και πίνακας


Ο  γλυκαιμικός  δείκτης  (ΓΔ) των τροφών είναι ένας αριθμός (στην κλίμακα 0-100) που κατατάσσει τα διάφορα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο γρήγορα ανεβάζουν τη γλυκόζη του αίματος (το «ζάχαρο» του αίματος όπως λέγεται στην καθημερινή γλώσσα). Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει ουσιαστικά πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη ενός τροφίμου.
Ο χρόνος που το στομάχι επεξεργάζεται μια τροφή εξαρτάται όχι μόνο από την ποσότητα της τροφής αλλά και από το είδος της. Για παράδειγμα η πέψη ενός μήλου διαρκεί περισσότερο από το αν πιούμε αυτό το μήλο ως χυμό διότι το στομάχι χρειάζεται λιγότερο χρόνο να επεξεργαστεί το χυμό σε σχέση με το ωμό μήλο. Για τον ίδιο  το λόγο ένα άγουρο ή σκληρό μήλο έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από ένα ώριμο ή μαλακό μήλο.
Ο γλυκαιμικός δείκτης αρχικά μετρήθηκε για μεμονωμένες τροφές που περιέχουν 50 γραμμάρια υδατάνθρακες. Στη συνέχεια όμως μετρήθηκε και για γεύματα που περιέχουν διάφορα ποσοστά υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Σήμερα υπάρχει ένας πίνακας με τιμές του γλυκαιμικού δείκτη για χιλιάδες τρόφιμα.

Χαμηλός και υψηλός ΓΔ

Θεωρητικά, η καθαρή γλυκόζη πάει στο αίμα γρηγορότερα από κάθε άλλο υδατάνθρακα προκαλώντας τη μεγαλύτερη άνοδο στο ζάχαρο του αίματος, έτσι της δόθηκε αξιωματικά η τιμή 100. Οι υπόλοιπες τροφές πήραν μια τιμή που δείχνει την άνοδο της γλυκόζης που προκαλούν στο αίμα σε σχέση με τη καθαρή γλυκόζη.
Ο ΓΔ υπολογίζεται χρησιμοποιώντας συνήθως 10 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι  καταναλώνουν ποσότητα της  υπό  μελέτη  τροφής που περιέχει  50 γραμμάρια υδατάνθρακες ύστερα από ολονύκτια νηστεία.  Μετά την κατανάλωση του τροφίμου μετράται η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα τις επόμενες δύο ώρες κάθε 15 λεπτά. Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θεωρούνται εκείνες με τιμή μικρότερη του 40, τροφές μέτριου γλυκαιμικού δείκτη είναι αυτές με τιμή μεταξύ 40–70 και τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι αυτές που έχουν τιμή πάνω από 70.
Πρέπει να αναφερθεί ότι εκτός από τους υδατάνθρακες και ορισμένα αμινοξέα προκαλούν άνοδο της γλυκόζης. Από την άλλη μεριά, το διατροφικό λίπος όταν βρίσκεται σε αυξημένο ποσοστό σε ένα γεύμα, επιβραδύνει την ταχύτητα με με την οποία η  γλυκόζη φτάνει στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γι’ αυτούς που έχουν διαβήτη αλλά και για οποιονδήποτε άλλον που θέλει να έχει χαμηλά το «ζάχαρο» του αίματος και γενικότερα καλύτερη υγεία.
Όλα τα άτομα πρέπει να διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους γιατί έχει φανεί από μελέτες ότι τα  επίπεδα  γλυκόζης  και  ινσουλίνης  στο  αίμα είναι δυνατόν να προκαλέσουν, σταδιακά, αντίσταστη στην ινσουλίνη (μεταβολικό σύνδρομο). Επίσης, οι έρευνες  δείχνουν  ότι  τα  αυξημένα  επίπεδα  γλυκόζης στο αίμα προκαλούν αθηροσκλήρωση. Τέλος, φαίνεται πως μια διατροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζοντας δυσμενώς τους δείκτες φλεγμονής.
Μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία αλλά μπορεί να μειώσει και το σωματικό βάρος. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συμβάλλουν στη διατήρηση ενός κανονικού σωματικού βάρους μειώνει την πείνα και κατ’ επέκταση τις θερμίδες που προσλαμβάνονται στη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλεί μεγάλη έκκριση ινσουλίνη και «σκαμπανεβάσματα» στα επίπεδα της γλυκόζη κάτι δίνει σήμα στον εγκέφαλο να προκαλέσει μεγαλύτερη πείνα η οποία καταλήγει σε περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Παράγοντες που επηρεάζουν το ΓΔ

Ο γλυκαιμικός δείκτης επηρεάζεται από το είδος του αμύλου που περιέχει μια τροφή και από τις φυτικές ίνες.  Σ’ ένα είδος αμύλου που λέγεται αμυλόζη, τα μόρια της γλυκόζης αργούν να διασπαστούν από τα ένζυμα του στομάχου ενώ σ’ ένα άλλο είδος που λέγεται αμυλοπηκτίνη διασπώνται εύκολα. Άρα τα ποσοστά της αμυλόζης και της αμυλοπηκτίνης που περιέχει μια τροφή επιβραδύνουν ή επιταχύνουν την πέψη επηρεάζοντας το γλυκαιμικό δείκτη.
Μεγάλη σημασία έχουν και οι φυτικές ίνες. Οι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες προκαλούν μικρότερη έκκριση γαστρικών υγρών με αποτέλεσμα να καθυστερείται η πέψη. Γι’ αυτό οι έτοιμοι χυμοί φρούτων έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικο δείκτη από τα φρούτα: η επεξεργασία εξαγωγής του χυμού έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των φυτικών ινών. Στα φρούτα και τα λαχανικά, ο γλυκαιμικός δείκτης εξαρτάται από το αν είναι άγουρα ή ώριμα. Οι δεσμοί των μορίων της γλυκόζης στο άμυλο των ώριμων φρούτων είναι πιο χαλαροί και η πέψη γίνεται ταχύτερα.
Αν πρόκειται για έτοιμα φαγητά, έχει σημασία πόσο βρασμένα είναι. Τέλος, το λεμόνι και το ξύδι επηρεάζουν τα γαστρικά υγρά επιβραδύνοντας την πέψη όταν προστίθενται στα γεύματα ενώ το αλάτι την επιταχύνει.
Να σημειωθεί ότι στους διάφορους πίνακες που έχουν καταρτιστεί υπάρχουν διαφορές διότι τα εργαστήρια ακολουθούν διαφορετική μεθοδολογία. Όταν το σάκχαρο μετριέται με το τρύπημα ενός δακτύλου προκύπτει διαφορετική τιμή σε σχέση με το αίμα που λαμβάνεται από τη φλέβα όπου υπάρχει διαφορετική συγκέντρωση γλυκόζης. Ακόμη, ορισμένα εργαστήρια ξεχωρίζουν την ποσότητα των 50 γραμμαρίων υδατανθράκων βασιζόμενα στα ποσοστά που αναφέρει ο κατασκευαστής στην ετικέτα του προϊόντος ενώ άλλα προβαίνουν τα ίδια στη μέτρηση. Τα 50 γραμμάρια υδατανθράκων αφορούν τα σάκχαρα και το άμυλο, όχι τις φυτικές ίνες οι οποίες δεν αναφέρονται πάντα στην ετικέτα.
Τέλος, οι τιμές του γλυκαιμικού δείκτη αλλάζουν εξ’ ολοκλήρου αν ως μέτρο σύγκρισης ληφθεί το άσπρο ψωμί και πάρει αυτό την τιμή 100 αντί της καθαρής γλυκόζης. Αυτή η πρακτική ακολουθείται τα τελευταία χρόνια γιατί είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα κι έτσι βλέπει κανείς στους πίνακες γλυκαιμικού δείκτη πολλά τρόφιμα με τιμή πάνω από το 100. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν τροφές που προκαλούν μεγαλύτερη άνοδο της γλυκόζης από το άσπρο ψωμί (ο πίνακας που ακολουθεί παρακάτω δείχνει τις τιμές του γλυκαιμικού δείκτη σε σχέση με την καθαρή γλυκόζη).

Το γλυκαιμικό φορτίο

Πρέπει να το τονιστεί ότι ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει την ταχύτητα με την οποία μια τροφή πάει από το στομάχι στο αίμα σε σχέση με την καθαρή γλυκόζη ή το άσπρο ψωμί. Δεν δείχνει τίποτα για την ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχονται σε μια πραγματική μερίδα τροφίμου την οποία τρώμε. (θυμηθείτε ότι κατασκευάζεται λαμβάνοντας ποσότητα 50 γραμμαρίων για κάθε τροφή).
Όμως η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα και η έκκριση της ινσουλίνης δεν εξαρτάται μόνο από το γλυκαιμικό δείκτη αλλά και από την ποσότητα των υδατανθράκων που υπάρχει σε μια μερίδα αυτής της τροφής. Ένα τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως π.χ. το καρότο δεν ανεβάζει πολύ το «ζάχαρο» του αίματος διότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Για να ανέβει σημαντικά το ζάχαρο από τα καρότα πρέπει κάποιος να φάει 1-2 κιλά μονοκοπανιάς κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως. Αντίθετα ένα άλλο τρόφιμο, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τη γλυκόζη στο αίμα αν κάποιος το καταναλώσει σε μεγάλες ποσότητες.
Επειδή λοιπόν ο γλυκαιμικός δείκτης σχετίζεται με το είδος των υδατανθράκων και όχι με την ποσότητά τους -η οποία ωστόσο  πολύ σημαντικό ρόλο- προτάθηκε και η έννοια του γλυκαιμικού φορτίου (ΓΦ). Το γλυκαιμικό φορτίο ενός τροφίμου υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον γλυκαιμικό του δείκτη με την ποσότητα των υδατανθράκων σε γραμμάρια που παρέχονται από μια συγκεκριμένη μερίδα και το αποτέλεσμα διαιρείται με το 100.
Ο ορισμός του γλυκαιμικού φορτίου είναι ο εξής:
ΓΦ = ΓΔ   Χ   Συνολική ποσότητα υδατανθράκων που υπάρχει σε μια μερίδα /100
Η διαίρεση με το 100 έχει “τεχνική” σημασία: για να μην είναι πολύ υψηλές οι τιμές και έτσι να υπάρχει μια πιο άμεση αντίληψη της συγκρισιμότητας. Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό η καθαρή γλυκόζη ποσότητας 100 γραμμαρίων παίρνει την τιμή 100.
Χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο έχει ένα τρόφιμο με τιμή κάτω από 10, μέτριο γλυκαιμικό φορτίο έχει μια τιμή μεταξύ 11-12 και υψηλό γλυκαιμικό φορτίο έχει μια τιμή πάνω από 20.


ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ  ΠΟΣ. gr. ΥΔΑΤ. gr. ΓΛ.ΔΕΙΚΤ. ΓΛ.ΦΟΡ.
ΞΥΝΟΓΑΛΟ 100 4 11 0,44
ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΕΛΑΦΡΥ 100 14 7 0,98
ΓΑΛΑ ΠΛΗΡΕΣ 100 5 27 1,35
ΓΑΛΑ ΕΛΑΦΡΥ 100 5 32 1,6
ΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΕΣ 100 7 40 2,8
ΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑΣ ΕΛΑΦΡΥ 100 7 44 3,08
ΓΑΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΟΥΧΟ ΜΕ ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΗ 100 16 33 5,28
ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΕΛΑΦΡΥ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ & ΖΑΧΑΡΗ 100 16 33 5,28
ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ 15% ΛΙΠΑΡΑ 100 18 37 6,66
ΠΟΥΤΙΓΚΑ 100 16 44 7,04
ΠΑΓΩΤΟ ΕΛΑΦΡΥ (ΕΩΣ 7% ΛΙΠΑΡΑ) 100 22 43 9,46
ΓΑΛΑ ΜΕ ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ 100 56 43 24,08
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΣ. gr. ΥΔΑΤ. gr. ΓΛ.ΔΕΙΚΤ. ΓΛ.ΦΟΡ.
ΜΑΡΟΥΛΙ (ΩΜΟ) 100 2 10 0,2
ΣΠΑΝΑΚΙ (ΩΜΟ) 100 2,25 11 0,25
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ) 100 2,36 11 0,26
ΜΠΡΟΚΟΛΟ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ) 100 2,57 11 0,28
ΧΟΡΤΑ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ) 100 3,6 10 0,36
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ) 100 3,6 10 0,36
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ (ΩΜΑ) 100 3,21 12 0,39
ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ) 100 4,28 11 0,47
ΛΑΧΑΝΟ (ΩΜΟ) 100 4,28 13 0,56
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ (ΨΗΤΗ) 100 5,62 25 1,41
ΚΑΡΟΤΟ ΩΜΟ 100 10 16 1,6
ΑΡΑΚΑΣ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ) 100 4,5 48 2,16
ΜΠΑΜΙΕΣ (ΒΡΑΣΤΕΣ) 100 6 38 2,28
ΚΡΕΜΥΔΙΑ (ΩΜΑ) 100 6,92 35 2,42
ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΒΡΑΣΜΕΝΗ 100 5 75 3,75
ΚΑΡΟΤΟ ΒΡΑΣΜΕΝΟ 100 8 58 4,64
ΡΕΒΑ ΒΡΑΣΜΕΝΗ 100 7 72 5,04
ΠΑΤΖΑΡΙΑ 100 9 64 5,76
ΟΣΠΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΠΟΣ. gr. ΥΔΑΤ. gr. ΓΛ.ΔΕΙΚΤ. ΓΛ.ΦΟΡ.
ΧΟΥΜΟΥΣ (ΠΟΥΡΕΣ ΡΕΒΙΘΙΩΝ) 100 17 6 1,02
ΜΠΙΖΕΛΙΑ 100 6 22 1,32
ΑΜΠΕΛΟΦΑΣΟΥΛΑ 100 12 16 1,92
ΦΑΒΑ 100 24 11 2,64
ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΥΤΡΑ 100 11 25 2,75
ΦΑΚΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ 100 12 26 3,12
ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΟΓΙΑΣ 100 12 26 3,12
ΦΑΚΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ 100 11 30 3,3
ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΑ 100 17 20 3,4
ΦΑΣΟΛΙΑ ΛΕΥΚΑ ΚΟΙΝΑ 100 17 28 4,76
ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ 100 10 48 4,8
ΡΕΒΙΘΙΑ 100 20 28 5,6
ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ 100 20 32 6,4
ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ 100 17 39 6,63
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΦΡΕΣΚΑ 100 21 38 7,98
ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ 100 20 42 8,4
ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΑ 100 50 24 12
ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΣ. gr. ΥΔΑΤ. gr. ΓΛ.ΔΕΙΚΤ. ΓΛ.ΦΟΡ.
ΦΡΑΟΥΛΕΣ 100 3 40 1,2
ΝΤΟΜΑΤΑ ΧΥΜΟΣ 100 4 38 1,52
ΚΕΡΑΣΙΑ 100 10 22 2,2
ΓΚΡΕΙΠ ΦΡΟΥΤ 100 9 25 2,25
ΑΧΛΑΔΙ 100 9 38 3,42
ΚΑΡΠΟΥΖΙ 100 5 72 3,6
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 100 9 42 3,78
ΡΟΔΑΚΙΝΟ 100 9 42 3,78
ΓΚΡΕΙΠ ΦΡΟΥΤ ΧΥΜΟΣ 100 8 48 3,84
ΚΑΡΟΤΟ ΧΥΜΟΣ 100 9 43 3,87
ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ 100 10 39 3,9
ΠΕΠΟΝΙ 100 7 60 4,2
ΒΕΡΙΚΟΚΟ 100 8 57 4,56
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΥΜΟΣ 100 10 46 4,6
ΜΗΛΟ ΧΥΜΟΣ 100 12 41 4,92
ΜΗΛΟ 100 13 38 4,94
ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ 100 10 53 5,3
ΑΝΑΝΑΣ 100 11 59 6,49
ΣΤΑΦΥΛΙΑ 100 15 46 6,9
ΜΑΝΓΚΟ 100 14 51 7,14
ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΟΜΠΟΣΤΑ 100 14 57 7,98
ΠΑΠΑΓΙΑ 100 14 59 8,26
ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΟΜΠΟΣΤΑ 100 16 64 10,24
ΜΠΑΝΑΝΑ 100 20 52 10,4
ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ 100 55 29 15,95
ΜΗΛΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ 100 57 29 16,53
ΣΥΚΑ 100 43 61 26,23
ΣΤΑΦΙΔΕΣ 100 73 64 46,72
ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ 100 67 103 69,01
ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΟΣ. gr. ΥΔΑΤ. gr. ΓΛ.ΔΕΙΚΤ. ΓΛ.ΦΟΡ.
ΤΑΠΙΟΚΑ 100 7 70 4,9
ΒΡΩΜΗ ΣΕ ΝΙΦΑΔΕΣ (ΚΟΥΑΚΕΡ) 100 9 58 5,22
ΚΟΥΣΚΟΥΣ 100 12 58 6,96
ΚΡΙΘΑΡΙ ΚΟΚΟΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟΙ 100 28 25 7
ΠΛΙΓΟΥΡΙ 100 17 48 8,16
ΠΟΥΡΕΣ ΣΠΙΤΙΚΟΣ 100 13 74 9,62
ΦΑΓΟΠΥΡΟ 100 20 54 10,8
ΠΟΥΡΕΣ ΣΤΙΓΜΗΣ 100 13 85 11,05
ΠΑΤΑΤΑ (ΒΡΑΣΤΗ) 100 11 101 11,11
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΦΡΕΣΚΟ 100 21 53 11,13
ΡΥΖΙ ΠΑΡΜΠΟΪΛΝΤ ΑΜΕΡΙΚ. ΤΥΠΟΥ 100 24 47 11,28
ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ 100 19 61 11,59
ΡΥΖΙ ΚΑΣΤΑΝΟ 100 22 55 12,1
ΚΡΙΘΑΡΙ ΣΠΑΣΜΕΝΟ 100 28 50 14
ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ 100 19 75 14,25
ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΠΑΤΙ 100 25 58 14,5
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ALL BRAN (KELLOGG'S) 100 50 30 15
ΡΥΖΙ ΜΑΚΡΥΚΟΚΟ 100 27 56 15,12
ΠΑΤΑΤΑ (ΨΗΤΗ ΦΟΥΡΝΟΥ) 100 20 85 17
ΚΕΧΡΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟ 100 24 71 17,04
ΡΥΖΙ ΠΑΡΜΠΟΪΛΝΤ ΧΑΜ. ΑΜΥΛΟΖΗΣ 100 26 69 17,94
ΚΡΙΘΑΡΙ ΣΕ ΝΙΦΑΔΕΣ 100 28 66 18,48
ΣΟΥΣΙ 100 37 52 19,24
ΡΥΖΙ ΣΤΙΓΜΗΣ 100 28 81 22,68
ΤΟΡΤΙΓΙΑ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ 100 48 52 24,96
ΣΙΚΑΛΗ ΚΟΚΟΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟΙ 100 76 34 25,84
ΠΙΤΟΥΡΟ ΒΡΩΜΗΣ 100 50 55 27,5
ΣΙΤΑΡΙ ΚΟΚΟΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟΙ 100 68 41 27,88
ΡΥΖΙ JASMINE 100 28 109 30,52
ΜΟΥΣΛΙ (ALPEN) 100 63 55 34,65
CORN FLAKES SPESIAL K (KELLOGG'S) 100 70 54 37,8
BRAN FLAKES (KELLOGG'S) 100 60 74 44,4
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ FROSTIES (KELLOGG'S) 100 87 55 47,85
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ CHEERIOS (NESTLE) 100 67 74 49,58
CORN FLAKES CHOCO POPS (KELLOGG'S) 100 87 77 66,99
CORN FLAKES (KELLOGG'S) 100 87 81 70,47
ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΠΟΣ. gr. ΥΔΑΤ. gr. ΓΛ.ΔΕΙΚΤ. ΓΛ.ΦΟΡ.
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ 100 29 27 7,83
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ 100 23 37 8,51
ΦΙΔΕΣ ΣΤΙΓΜΗΣ 100 22 47 10,34
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΑΣΠΡΑ 100 27 47 12,69
ΦΙΔΕΣ 100 22 58 12,76
ΨΩΜΙ ΣΙΚΑΛΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ 100 40 50 20
ΨΩΜΙ ΚΡΙΘΙΝΟ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ 80% 100 67 34 22,78
ΨΩΜΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ 100 47 54 25,38
ΨΩΜΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΣΥΜΕΙΚΤΟ 100 53 49 25,97
ΨΩΜΙ ΣΙΚΑΛΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ 100 47 61 28,67
ΨΩΜΙ ΛΕΥΚΟ ΠΙΤΥΡΟΥΧΟ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ 100 43 73 31,39
ΨΩΜΑΚΙ ΤΟΥ ΧΑΜΠΟΥΓΚΕΡ 100 50 64 32
ΨΩΜΙ ΑΣΠΡΟ 50% + ΠΙΤΟΥΡΟ ΦΑΓΟΠΥΡΟΥ 50% 100 70 48 33,6
ΨΩΜΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ 100 67 52 34,84
ΨΩΜΙ ΚΡΙΘΙΝΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ 100 67 53 35,51
ΨΩΜΙ ΜΠΕΪΓΚΕΛ 100 50 72 36
ΨΩΜΙ ΛΕΥΚΟ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ 100 50 76 38
ΨΩΜΙ ΚΡΙΘΙΝΟ 80% + ΛΕΥΚΟ 20% 100 63 67 42,21
ΨΩΜΙ ΜΠΑΓΚΕΤΑ ΓΑΛΛΙΚΗ 100 50 95 47,5
ΨΩΜΙ ΛΕΥΚΟ ΣΤΑΡΕΝΙΟ 100 57 87 49,59
ΖΑΧΑΡΩΔΗ -ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΠΟΣ. gr. ΥΔΑΤ. gr. ΓΛ.ΔΕΙΚΤ. ΓΛ.ΦΟΡ.
ΞΥΛΙΤΟΛΗ 100 100 8 8
ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ 100 100 19 19
ΜΕΛΙ 100 72 55 39,6
ΛΑΚΤΟΖΗ 100 100 46 46
ΖΑΧΑΡΗ ΛΕΥΚΗ 100 100 68 68
ΓΛΥΚΟΖΗ 100 100 100 100
ΜΑΛΤΟΖΗ 100 100 105 105
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΠΟΣ. gr. ΥΔΑΤ. gr. ΓΛ.ΔΕΙΚΤ. ΓΛ.ΦΟΡ.
ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ 100 10 58 5,8
ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ FANTA 100 14 68 9,52
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ GATORADE 100 6 78 4,68
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ISOSTAR 100 7 70 4,9






Πηγή: Foster-Powell Κ, Holt SH, Brand-Miller JC. International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clin Nutr 2002;76:5-56.

Twitter Facebook Favorites More

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Twitter Facebook Favorites More